A legfontosabb ökocímkék

Zöld Pont (Der Grüne Punkt)
A címke olyan termékeket jelöl, amelyekre a gyártó befizette a nemzetközi csomagoláshasznosító szervezet részére a termék csomagolásának visszagyűjtésére, ártalmatlanítására, avagy újrahasznosítására szolgáló díjat.

 

 

Európai ökocímke (European Ecolabel)
Az 1992-ben alapított névjegy a vállalkozások szolgáltatásainak és termékeinek környezetbarát úton történő előállítását és piacra hozatalát szorgalmazza. A jelzés az EU követelményeinek megfelelő, legtöbbször szálas, fonalas, textil- és anyagtermékekre alkalmazható, de faápolási, bútor, bőrápoló, tisztítószer és papírból készült termékek megjelölésére is alkalmas.

 

 

Környezetbarát Termék
Hazánkban 1994 óta használatos indikátor a „Zöld cédrus”, amely az Európai ökocímke mintájára jött létre. A címke a minőségi, egészséges termékeket, azok előállításának környezetkímélő módját jelöli. A rendszerben olyan vállalkozások szolgáltatásai és termékei vesznek részt, amelyek tiszta, környezetbarát technológiát alkalmaznak.

 

 

Szelektív gyűjtést igénylő elektromos berendezések
A 264/2004. (IX. 23.) kormányrendelet által bevezetett védjegy, amelyet az elektronikai eszközökön, elemeken és akkumulátorokon kötelező módon fel kell tüntetni.

 

 

Energiacímke
1995 óta használt címke, amelynek célja a különböző elektronikai termékek (pl. fényforrások, légkondicionálók, mosó- és mosogatógépek) esetében energiafogyasztási összehasonlítást szolgáltatni a fogyasztók részére. Segítségével azonosíthatóvá, megkülönböztethetővé válik egy-egy termék energiahatékonyságának mérése, illetve lehetővé teszi az energiaköltségek tudatos csökkentését.

 

Európai Uniós ökológiai logó (Eurolevél)
Az Európai Uniós Ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletnek megfelelő, uniós tagállamokból származó, előre csomagolt biotermékeken előforduló jelzés. 2010-ben váltotta fel a logó a korábbi ökocímkét, a fogazott kör alakú, kék-zöld logót.

 

 

Energy Star
Az ezzel a védjeggyel ellátott termékek megfelelnek az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal energiafelhasználási feltételeinek.

 

 

 

Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa (FSC, Forest Stewardship Council)
A fenntartható, felelős erdőgazdálkodás jelképe, amely az 1993-as riói csúcs hatására született meg. A kezdeményezés a faanyag kitermelését, az erdők (újra)telepítésének módját szabályozza. Továbbá, a fából készült termékek eredetigazolásával és minősítésével foglalkozik, azt vizsgálva, mennyire érvényesülnek a folyamat alatt az ökológiai egyensúly fenntartására irányuló törekvések, illetve a helyi dolgozók és a lakosság érdekei és jogai.

 

Rainforest Alliance Certified
Ha már erdővédelemnél tartunk: az 1986-ban alapított nonprofit szervezet védjegye, amely a trópusi erdők megőrzésére fókuszál, olyan vállalkozások támogatásával, amelyek megfelelő alternatívát nyújtanak az esőerdőket károsító turizmus, legeltetés, erdőégetés és mezőgazdasági gyakorlatok ellen.

 

 

Fair Trade (Méltányos kereskedelem)
A védjegy a méltányos áron és tisztességes munkakörülmények között előállított, kiegyensúlyozott kereskedelmi feltételekkel rendelkező vállalatok termékeit jelöli. Azok a termékek, amelyek ezen besorolás alá esnek, támogatják az egyenlőtlenség és a szegénység elleni küzdelmet.

 

 

Állatokon nem tesztelt (Not tested on animals)
A címke a termékek előállításában, illetve a termékfejlesztés során folytatott állatkísérletek kizárása mellett foglal állást. Érdemes hozzátenni, hogy 2013 óta tilos az állatokon tesztelt kozmetikumokat forgalomba hozni az Európai Unió területén.

 

 

Magyar Termék
Ez az eredettanúsító védjegy a hazai piaci szereplők általi kezdeményezés eredménye, amely 2006 óta a hazai élelmiszergyártók könnyebb azonosítását, a magyar termékek iránti kereslet ösztönzését tűzte ki zászlajára. Olyan termékeket jelöl, amelyek végleges formájukat Magyarországon nyerik el, valamint elsősorban idehaza kerülnek forgalomba.

 

 

Naturland
A német szövetség az állattartás, feldolgozás, zöldség- és növénytermesztés előírásainak betartását szorgalmazza, a kíméletesen feldolgozott, természetes állapotban meghagyott élelmiszerek előállítására törekszik. A címke tehát az ezen jellemzők mentén előállított termékeket jelöli.

 

 

Demeter
A címke a nemzetközi biodinamikus mozgalom képviselője, és az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket jelöli, amely a világ nagyobb farmergazdaságait foglalja magába. Európában a legmegbízhatóbb, egyben a legszigorúbb szabályozás alá esik.

Kapcsolódó cikkek