Újrafelhasználási kisokos

A fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újra feldolgozható, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatóak és minőségvesztés nélkül, többször hasznosíthatók. Éppen ezért a befőttes üvegeket is jó, ha szelektíven gyűjtjük.

Az üvegek szelektív gyűjtése szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél lehetséges, így praktikus, ha otthon összegyűjtesz egy adagot, és egyszerre viszed el a legközelebbi üveghulladék gyűjtőbe. Ugyanide, a fehér üveghulladékok közé dobhatod egyébként a befőttes- és fehér vagy átlátszó italos üvegeket is.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek a közterületen elhelyezett sárga, kék, szürke, fehér és zöld színű konténerek, melyeket az önkormányzatokkal történő megállapodások alapján igyekeznek úgy elhelyezni, hogy minden (fővárosi) lakos számára elérhetők legyenek. Ezek a fém-, papír- és műanyaghulladékok gyűjtése mellett színes és fehér üveghulladékok gyűjtésére is alkalmasak.

Bár ezek a tárgyak is üvegből készültek, mégsem gyűjthetők szelektíven:
Síküvegek (ablaküveg, tükör), villanykörte, szemüveg, neoncső, hőálló üvegtál, orvosságos és veszélyes anyagokat tartalmazó üvegek.

A kupakot külön gyűjtsd!
A bébiételek kupakja legtöbbször fém, ezért ez minden esetben csavard le az üvegről, és külön gyűjtsd! Ha rendelkezel a lakásodhoz tartozó szelektív kukákkal, akkor mehetnek a sörösdobozokkal, konzervdobozokkal egy helyre, a sárga kukába.

A szelektíven gyűjtött hulladékot minden esetben öblítsük el!
Erre higiéniai okokból, valamint a többi újrafeldolgozható anyag szennyeződésének elkerülése miatt van szükség. Törekedj arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe kimosott, kiöblített hulladékot dobj. A kiöblítés legoptimálisabb esetben a mosogatóvízben történhet, így egy csepp vizet sem folyatsz el feleslegesen. A kiöblítés a szagok kialakulása és a kézzel válogatók higiéniai védelme miatt fontos, ezért nem kell tökéletesen tisztára mosni. A lényeg, hogy ne folyjon, büdösödjön.

Akár meg is tarthatod
A csomagolás újrahasználatának egyik formája, ha azt a fogyasztótól visszagyűjtik; ilyen például a színes üvegek betétdíj ellenében történő visszaváltása is. De természetesen az is újrahasznosításnak minősül, ha a befőttesüvegeket otthon lekvárfőzéskor újra felhasználjuk.

A bébiételek üvegei remek tárolók lehetnek házi kencék, dzsemek számára, de számos DIY projektben is hasznukat veheted. Így készülhet a bébiételes üvegek mellett akár a NESCAFÉ-s üvegekből vagy a MAGGI üveges szószok csomagolásából klassz lakásdekorációs tárgy — olvasható a hovadobjam blogon.

Kapcsolódó cikkek