Naperőmű fejlesztőbe fektetett a Széchenyi Alapok

Egymilliárd forintot fektetett a Magyarország területén naperőműveket fejlesztő és építő Electron Holding Zrt.-be az állami tulajdonban lévő, a Pénzügyminisztérium joggyakorlása alá tartozó Széchenyi Alapok – közölte az alapkezelő.

Kiemelték: a magyarországi fotovoltaikus naperőművi kapacitás bővítésében vezető szerepet játszó társaság növekedési terveinek megvalósítására fordítja a befektetést. A Széchenyi Alapok korábban már összesen 744 millió forintot fektetett a társaságba.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott: örömmel állnak a hazai energetikai piac olyan ambiciózus szereplői mellé, mint az Electron Holding, amelyek fejlesztéseikkel új lehetőségeket teremtenek a zöldgazdaságban, miközben hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.

Szűcs Ádám, az Electron Holding Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, a napenergia döntő szerepet játszik Magyarország megújuló energiára történő átállásában. A szektor dinamikus növekedés előtt áll, és ebben nagy lendületet ad a cégnek a Széchenyi Alapok.

A MAVIR adatai szerint a naperőművek a hazai villamosenergiarendszer aktuális bruttó teljesítőképességének 12,57 százalékát adják, és az előrejelzések szerint ez az arány tovább nő majd. A több mint 1900 magyarországi naperőmű együttes teljesítménye meghaladja az 1200 megawattot. Csak április óta mintegy 200 MW naperőművi kapacitást állítottak be a rendszerbe.

A 2017-ben alapított Electron Holding Zrt. fővállalkozóként létesít különböző kapacitású fotovoltaikus naperőműparkokat: azaz a fejlesztéstől a tervezésen és kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig terjedő szolgáltatásokat nyújt partnereinek. A terveiben 415 MW kapacitás létesítése szerepel 2025-ig, amelynek közel fele már fejlesztési fázisban van.

A Széchenyi Alapok hat alapjában 103 milliárd forint tőkekerettel gazdálkodik, 2010-es megalakulása óta közel 120 befektetést és több, mint negyven exitet hajtott végre.

Kapcsolódó cikkek