Nagy segítség az ország megtisztításában a Hulladékradar-alkalmazás

szemét

Együttműködéssel lehet csak megtisztítani az országot az illegálisan lerakott hulladéktól, ebben nagy segítséget jelent a Hulladékradar-alkalmazás, amelyen keresztül a szennyezett területek bejelenthetők – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás szerint az alkalmazás letöltése ingyenes és a használata is egyszerű. Több mint 11 ezren regisztráltak eddig, és már ennyi ember is rengeteg illegális hulladéklerakót segített feltérképezni.

Csak az eddigi bejelentések több mint 650 roncsautóról, mintegy 1300 gumiabroncs-halomról, több mint 4000 nagy és több mint 1600 még nagyobb, öt köbméternél is kiterjedtebb, vegyes összetételű szeméthegyről érkeztek az ország különböző pontjairól – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem elég listázni az illegálisan kirakott szeméthalmokat, el is kell szállítani onnan a hulladékot, ebben pedig hatalmas munkát végeznek a közreműködő partnerek, például a MÁV, a Magyar Közút, az erdészeti társaságok és a nemzeti parkok, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Január 31-ig jelentkezhetnek civil, gazdálkodó és egyházi szervezetek, valamint magán- vagy köztulajdonban lévő ingatlanok használói, kezelői illetve tulajdonosai arra a pályázatra, amely a hulladékok eltakarítását, a területek hulladékmentesen tartását segíti – emlékeztetett az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek