Uniós biztos: az energiaárak növekedésének nincs köze az uniós klímapolitikához

Kadri Simson

Az energiaárak az utóbbi időszakban tapasztalható áremelkedésének nincs köze az Európa Unió klímapolitikájához – jelentette ki Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentnek (EP) az energiaárak emelkedésére vonatkozó európai megoldásokról szóló plenáris vitáján.

A biztos hangsúlyozta: az uniós zöld megállapodás – a károsgáz-kibocsátás 55 százalékos csökkentése, és a negyven százalékos megújulóenergia-célszám megvalósítása 2030-ig – az egyetlen fenntartható megoldás az energiaválság elkerülésére. Mint mondta, az uniós tagállamok számára a téli időszakra éppen elegendő földgáz van a tárolókban, de a megnövekedett gázfogyasztás és árak emelkedése azt mutatja, hogy gyorsan át kell állni a megújuló energiaforrásokra, illetve minél előbb véghez kell vinni az EU gázpiaci reformját, amelyre a bizottság ez év végén tesz majd javaslatot.

Simson kijelentette: a gázárak megugrása a legszegényebb rétegeket sújtja, negatív hatással van az üzleti beruházásokra, és a gazdasági fellendülés lassulásával fenyeget.

“Rövid távon azonban, az uniós tagállamok kormányai célzott támogatást nyújthatnának az energiaszegénység által leginkább veszélyeztetetteknek nyújtott közvetlen kifizetésekkel, csökkenthetnék az energiaadókat” – emelte ki. Hozzátette: a szegényebbek megsegítésére a tagállami kormányok felhasználhatnák a kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében értékesített szén-dioxid-kibocsátási engedélyekből származó pénz egy részét. A versenyhatóságoknak pedig vissza kell szorítaniuk az energiapiaci spekulációt – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek