Halak és halőrök napja: kifutott a Szent Mihály rendezvényhajó

Dérer István

Megtartotta évadnyitó rendezvényét Siófokon a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ) a halak és halőrök napján.

A Balatonra kifutott Szent Mihály rendezvényhajón megrendezett eseményen Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BH) vezérigazgatója egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balatont a jelenlegi formájában kellene megőrizni. Mint mondta, a klímaváltozás hatására idén 25 centiméterrel alacsonyabb a Balaton vízszintje, mint tavaly, és az idei csapadék-előrejelzések nem biztatóak. Szükség lenne a tó szervesanyag-terhelésének csökkentésére, jelentős terhelést jelent a fürdőturizmus, a vadmadarak – főleg a kormorán – jelenléte, de az évente kétezer tonna etetőanyagot a vízbe helyező horgászat is négy-öt tonna foszfort juttat a tóba – mondta. Hozzátette, hogy mindezek ellenére az 1990-es évek óta jelentősen javult a Balaton vízminősége.

Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója közölte, a magyar étkezési haltermelés 2020-ban 16,9 milliárd forint értéket állított elő, az érték évről évre nő.

A harmincezer hektárnyi nyilvántartott tógazdálkodási területből 26,5 ezer hektáron üzemelnek tavak, ahol évente húszezer tonna halat termelnek ki, ebből 14 ezer tonna étkezési méretű. Az intenzív üzemi haltermelés – a tógazdaságokkal ellentétben – nem zsugorodik, hanem folyamatosan nő, 23 vállalkozás 25 telephelyen foglalkozik ezzel a technológiával, és 2020-ban 5277 tonna halat termeltek, ami 11 százalékkal több a 2019-es mennyiségnél.

A esemény részeként a BH Tihanynál a Baross Gábor kompról három tonna két- és három nyaras pontyot telepített a tóba. A társaság évente 300 tonna ponty telepítését végzi.

A rendezvényen Szentpéteri Sándor, Szűcs Lajos és Dérer István (képünkön), a MOHOSZ főigazgatója négy halőrnek adta át a címzetes vezető halőri kinevezést, közöttük Kerekes József, a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetségének hivatásos halőre Az év halőre díjat is kapott.

Kapcsolódó cikkek