A tudatos vásárlók 12 pontja

Az egyik leghatásosabb technika a háztartási hulladéktermelés minimalizálására a tájékozottságunk növelése és a tudatos vásárlás bevezetése!

1. Éhesen és pamutszatyrok nélkül soha ne induljunk el vásárolni! Kerüljük a műanyag zacskókat, s mutassunk jó példát vásárláskor! Egy szép fonott bevásárló kosár is jelenthet motivációt mások számára. A jóllakott vásárló pedig bizonyítottan kevesebb terméket vásárol, és csak arra szorítkozik, amire tényleg szüksége van.

2. Gondoljuk meg vásárláskor, kit is támogatunk! Minden elköltött forintunkkal szavazunk annak a terméknek az előállítójára, csomagolására, alapanyagainak előállítási módjára! Így támogatunk sok esetben közvetetten erdőirtásokat, embertelen bánásmódot vagy akár állatkísérleteket. Ezért fontos, hogy TUDATOS FOGYASZTÓ váljon belőlünk!

3. Használjunk bevásárló listát! Ha előre összeírjuk, mit szeretnénk vásárolni, kevesebb szükségtelen terméket fogunk beszerezni a boltban. Ne dőljünk be a látszólag „akciós” termékeknek!

4. Járjunk lehetőleg helyi piacra: garantáltan kevesebb csomagolóanyagot, de frissebb és egészségesebb árut viszünk haza.

5. Keresd a tartós, időtálló termékeket és a természetes alapanyagokat! Ha elsőre drágábbnak is tűnik, kalkuláld bele, hogy a gyengébb minőségűt hamarabb kell majd pótolnod, és a végső elhelyezésével is időt kell töltened.

6. Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg felesleges (és káros) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz! Így megőrzöd egészséged, ami a legjobb pénz-, és időmegtakarítás.

7. Kerüld az eldobható, egyszer használatos termékeket! Ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Legyen saját bögréd és ételhordód!

8. Friss, hazai idényzöldség és gyümölcs! Mindig a szezonális, hazai termékekkel érdemes pótolni az energiát és a vitaminokat! Az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, agyoncsomagolt és tartósított áruk nemcsak nagyobb ökolábnyommal bírnak, de több vegyszerrel is kezelték őket.

9. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket! A klíma és az egészséged is meghálálja.

10. Igyál csapvizet! A legtöbb helyen tökéletes minőségű a csapvíz, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is. Ha a csapvíz nem opció, rendelhetünk szikvizet, szódavizet, vagy kutassunk fel egy közeli forrást!

11. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel! Így többet mozogsz, és kevesebbet füstöl(ög)sz.

12. Nyaralj itthon! Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál! Több mint 1 milliárd ember lépte át a nemzetközi határokat, ennyi turista indult útnak és látogatott el másik országba! Ez a Föld lakosságának az 1/7-ét jelenti! A turizmus a világ egyik legszennyezőbb iparága.

Kis lépésenként át tudod alakítani az életmódod! Kezdd a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dologgal!